Koncertlink.dk

Musik har altid fyldt hos mennesket

Vi ved det selvfølgelig ikke med sikkerhed, men mennesker har sikkert sunget sange lige siden vi kunne tale. Der har været dem, der har optrådt med musik til forskellige lejligheder siden tidernes morgen. Sangen har været akkompagneret med instrumenter, og den del kan vi i det mindste være helt sikre på, for instrumenter og dele heraf er der gjort mange fund af over hele verden.

Vi ved med sikkerhed, at der er blevet spillet på benfløjter lang tilbage i tid, men der har helt sikkert også været fløjter lavet i træ. Træ forgår dog meget lettere, og her er sporene derfor ikke til at finde på samme måde.

Men om der har været decideret opførelser af musik, som vi kender det i dag i form af koncerter, om det har været underholdning om aftenen og om vinteren, hvor der ikke har været andet at lave, når solen gik ned, om det har været religiøst og kultisk, det er viden, der er gået tabt.

Vi kender desuden kun de toner, instrumenterne har kunnet frembringe, men vi kender ikke musikken, noderne eller teksterne. Det står derfor enhver frit for at gætte sig frem og komme med sine egne fortolkninger af den hedengangne musik, og der er rig mulighed for at skaffe en kopi af forne instrumenter for alle dem, der gerne vil give sig i kast med noget helt andet end klaver og guitar.

Det var tidligere udenadslære

Det er først, når vi kommer op i middelalderen, at der findes nedskrevet musik. Særligt kirkemusik, men også den mere folkelige, der er blevet opført på markeder og i de private hjem og herregårde, hvor der var råd til at hyre en musikant eller flere til at optræde.

De fleste musikere rejste her land og rige rundt. På den måde kunne de tjene til livet, men samtidig havde det den fordel, at deres musik og tekst blev spredt ud til et større publikum, og derfor er mere og mere musik blevet gemt til eftertiden på denne måde.

Meget er dog gået tabt. Som det også er i dag, så er musik noget, der generelt har en tendens til at gå af mode, og meget vil derfor for længst være gået tabt, desværre for alle dem, der gerne vil høre det.

kheera