Koncertlink.dk

Da koncerterne kunne høres igen og igen

Musik var live. Der var ingen andre muligheder end live. Musik kunne ikke gemmes på samme måde som ord i en bog, men også det skulle ændre sig. Lakpladen blev opfundet, og nu kunne musik lagres og afspilles, når man havde lyst.

Som med alt andet, så er ny teknologi dyrt. Det er ikke for alle, og det var også kun de mest velhavende, der var så heldige, at de ejede en pladespiller. Men som med alt andet teknologisk, så bliver produkterne ikke kun bedre over tid, de bliver også billigere. Mange af dem, der var unge fra 1950’erne til 1980’erne har haft mulighed for at købe musik på plade og lytte til den. Og det er både indspilningerne fra studiet, men også de bedste liveoptrædener, der findes på LP.

Og selv med så mange år på bagen, så lever den i bedste velgående. Det er lyd i en god kvalitet. På de klassiske plader kan du høre, hvis en orkestret hoster eller nyser, du kan høre strengene på instrumenterne, når der stryges over dem, du kan høre publikum, når det er live. Lyden bliver nemlig ikke renset på en LP, som det blev moderne på cd, og det giver en unik lyd, der er meget eftertragtet af mange.

Er du så heldig, at LP’er er noget, du har stående, så prøv at lytte til de små detaljer, der er med på optagelserne. Til koncerter kan du høre alle små og fine af slagsen, og det giver en særlig stemning, som de andre medier ikke kan hamle op med. Det er ikke helt som at være der selv, men det er så tæt på, som du næsten kan komme.

Det betyder også, at nogle plader går hen og bliver samlerobjekter, og en LP nu om dage koster derfor nemt markant mere, end da den i sin tid udkom. Måske har du i samlingen en formue stående.

Fordi det er så populært et medie, så kan pladespillere stadig købes. En bedrift som båndet ikke kan prale med. Det kom og udgik hurtigt igen, for kvaliteten er bare ikke, som den skal være. Det samme gælder cd’en, hvor kvaliteten dog er bedre, men hvor streaming har overhalet indenom. Sammen med Youtube og udgivelser på DVD, hvor du også kan se koncerten.

kheera