Koncertlink.dk

Fans vælter hegnet

De første tiltag til at få musikken ud til det store publikum var med de festivaller og koncerter, som opstod. Nogle spontant og andre med planlægning i tresserne og halvfjerdserne. Derfra var det noget, som rockbands tog til sig, og dem, som har holdt nogle af de største koncerter, er bands som Status Quo, Led Zeppelin, og Queen, bare for at nævne nogle af de største.

Faktisk så havde Status Quo i mange år rekorden for flest mennesker til en koncert. De spillede i Hyde Park, og hegnet væltede. Det resulterede i, at mange tusinde bare løb ind, og politiet estimerede, at der til koncerten var omkring 350.000 mennesker, et astronomisk tal.

I dag er det primært Sydamerika, som holder for med de helt store koncerter. Det er der, hvor de store bands får optaget deres koncerter, som så skal sælges til resten af verden.

Som en stor fest

Med firserne kom der en type musik, hairmetal, hvor højt hår, fester og drøn på alle tangenter var i fokus. En type musik, som er perfekt til at brage ud fra enorme højtalere på stadions, så det var hvad der i firserne kom frem. Koncerter med mange tusinde tilskuere og nogle steder mange hundredetusinde.

Danmark begyndte også for alvor at holde store koncerter i Idrætsparken, og nogle få på andre stadions som Gentofte, hvor kongerne af hårmetal, Guns N’ Roses, kom forbi og tog verden med storm.

I dag er det mere reglen end undtagelseen, at de store spiller i Idrætsparken. Der er dog bygget et stort spillested ikke langt fra indre by med plads til 17.000, men det er nogle gange bare ikke nok, når man sagtens kan sælge fire gange så mange billetter uden problemer. Der skal jo penge i kassen, også til dem, som arrangerer koncerterne.

Koncerter i dag er i konstant konkurrence med festivalerne, og der er mange, som gerne vil booke de forskellige musikere, men de helt store, de holder deres eget. Bands som Metallica, og AC/DC, for at nævne nogle af dem, som er de sidste store rockbands, som har spillet i parken og på marken ved Roskilde, uden at have noget med festivallen at gøre.

Der er sket meget siden den spæde barndom for rock. Man er rykket fra undergrunden og de skumle barer og ud i det offentlige rum. Der bliver afholdt mange store koncerter, og Danmark har i de senere år lagt jord til mange af de store, som er ved at nå pensionsalderen.

kheera