Koncertlink.dk

Gode tips til dig, der gerne vil leve af at spille koncerter

Mange drømmer om at gøre musikken til sin levevej. Mens det for de fleste sikkert indebærer, at de gerne vil folde sig ud i den kunstneriske verden, så lever mange også af at lære fra sig og rejse rundt på turné med artister, som instrumentalist. Jobbet er spændende, men kan også være særdeles hårdt. For at de kan leve af det på den lange bane, så er det vigtigt, at man tager sig godt af sind såvel som krop. Og netop fysikken kigger vi lidt nærmere på her.

Det er hårdere, end du tror

Selvom det naturligvis vil variere ud fra det instrument, som du mestrer, så skal du regne med, at formen bør være på plads. Fremføring af hvad som helst, men specielt musik og koncerter, kan let tage pusten fra en. Ligegyldig hvor statisk du kan være på en scene, så vil pulsen med sikkerhed køre op. En crosstrainer til hjemmet er ingen dum idé, så du har lidt at vedligeholde kroppen med i perioder med færre jobs. Særligt hvis du også selv skal bære instrumenter og opstille scenen til koncert med en efterfølgende clearing. Sørg for, at kroppen er lige så tunet, som dit instrument er!

Mest sete udfordringer hos musikere

Mange, der lever af at spille koncerter af den ene eller anden slags, oplever desværre problemer, der kan ændre mulighederne for at have musik som levevej i fremtiden. Typisk er det problemer såsom tendinitis og springfinger, der kan dukke op i forbindelse med repetitive bevægelser og en overaktiv spilleplan. Spiller du på instrumenter som klaver og guitar, så vil udfordringer med både kubitaltunnelsyndrom og karpaltunnelsyndrom vise sig problematiske, såfremt du ikke tager en aktiv beslutning om at forebygge og imødekomme udfordringerne.

Sådan forebygger du de typiske skader

Men hvordan kommer du i gang med at forebygge? Det vil afhænge af dine nuværende udfordringer, og hvis du allerede har eksisterende problemer. Det vil dog typisk indebære, at hvis du mærker selv den svageste smerte, så skal du tage et skridt tilbage og lokalisere, hvorfor den er opstået. Musikere kan godt komme ind i den samme gamle rutine, hvor teknikken tilsidesættes en smule. Men et besøg til instrumentets fundamentale behov kan vise sig yderst værdifuldt! Det er desuden vigtigt at slappe af og tage pauser, hvis du støder på udfordringer, og et tjek hos lægen er altid præget af fornuft. Ellers er løbende udstrækning, forbedring af mobilitet og solid opvarmning inden enhver session altid klogt. Sådan passer du på muskler, led og nerver, så du kan spille koncerter så længe som muligt!

kheera